Forum ...::Strefa Mamy, Głogów i okolice::... Strona Główna ...::Strefa Mamy, Głogów i okolice::...
Zapraszamy do udziału w dyskusjach na Forum dla Mam
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Puste jajo płodowe - bez echa zarodka
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::Strefa Mamy, Głogów i okolice::... Strona Główna -> Nim powstanie nowe życie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alicja



Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Głogów - Kopernik

PostWysłany: Śro 21:01, 17 Cze 2009    Temat postu: Puste jajo płodowe - bez echa zarodka

zakładam temat w związku z doświadczeniem z autopsji. Na początek artykuł z www.forumginekologiczne.pl

Cytat:
Puste jajo płodowe

DEFINICJA
Ciąża bezzarodkowa. Całkowity brak zarodka w pęcherzyku ciążowym.

OBJAWY I PRZEBIEG
Po zapłodnieniu w pęcherzyku ciążowym nie rozwija się zarodek. Dochodzi do bardzo wczesnego obumarcia zarodka, bądź też nie wykształcenia się go wcale. Najprawdopodobniej jest to skutek błędu powstałego jeszcze na poziomie komórkowym. Istnieje wiele hipotez na temat przyczyn pojawiania się tej patologii, jednak jak do tej pory nie udało się udowodnić żadnej z nich. Za najczęstszą przyczynę uznaje się anomalie chromosomalne, jak również zaburzenia mechanizmów odpornościowych. Pomimo, iż brak jest zarodka pojawiają się wszystkie objawy wczesnej ciąży jak np. nudności, wymioty, ból piersi i inne. Zazwyczaj dochodzi do samoistnego poronienia pustego jaja. Pojawiają się objawy charakterystyczne dla rozpoczynającego się poronienia jak pobolewania dołem brzucha, brunatne plamienia czy krwawienie. Patologia ta najczęściej nie ma wpływu na kolejne ciąże. Bardzo rzadko zdarza się, że sytuacja się powtarza.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli wystąpiło zatrzymanie miesiączki, a wynik testu ciążowego jest dodatni należy udać się do lekarza. Na pierwszej wizycie zazwyczaj jest wykonane badanie ultrasonograficzne pozwalające na określenie wieku ciążowego. Pozwoli ono również na dokładny monitoring rozwoju ciąży. Stwierdzenie w badaniu ultrasonograficznym braku zarodka, będzie wymagało dalszej wnikliwej diagnostyki. Jeżeli nie pojawią się inne objawy wymagające szybkiej interwencji lekarskiej, kolejnym krokiem będzie wykonanie powtórnego badania usg po kilku dniach oraz poziomu β-hcg. Gdy w kolejnym badaniu usg nadal nie uda się uwidocznić zarodka upoważnia to lekarza do wykonania wyłyżeczkowania jamy macicy.

LECZENIE DOMOWE
W związku z tym, iż nie do końca poznane są przyczyny powstawania tej patologii, poronienie pustego jaja płodowego powinno skłonić kobietę do wykonania badań genetycznych.


źródło: [url]http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,457,Puste%20jajo%20płodowe[/url]

myslę, że to dobre miejsce na wymianę podobnych doświadczeń....


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez alicja dnia Śro 21:02, 17 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamyla



Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:58, 17 Cze 2009    Temat postu:

ehh...na pierwszej wizycie gdy podejrzewałam ciąże, lekarz stwierdził puste jajo płodowe (7 tydz) dał mi dwa tyg jak stwierdził :"roznie to bywa" mam jeszcze to usg Smutny i 7 miesiecy pozniej pojawił sie Igor Wesoly
ale te dwa tyg okrutne Smutny
zawsze trzeba byc dobrej mysli...
ps. zaznacze tylko ze lekarz nie był w 100 % pewny o czym mnie poinformowal, ale na "pamiatkowym "usg jest napisane to najgorsze


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kamyla dnia Śro 22:01, 17 Cze 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alicja



Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Głogów - Kopernik

PostWysłany: Śro 22:26, 17 Cze 2009    Temat postu:

no ja właśnie dlatego mam teraz na poniedziałek drugie usg z konsultacją z innym ginem, a potem też mam czekać 2 tygodnie... tylko, że u mnie wg OM to 10 tc... wg dnia zapłodnienia 8 tc. I do tego niemal niewidzialne smużki krwi i bóle z tyłu jak przed okresem. Też miałaś Kama takie objawy?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez alicja dnia Śro 22:28, 17 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asiunia



Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 766
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 6:03, 18 Cze 2009    Temat postu:

u mnie przy pierwszej ciąży też tak było:(puste jajo bez echa serduszka!!no i niestety jak to bablbinko napisałas natura spłatała nam figla:( ale kilka miesiecy później udało sie i jest z nami Lencia:) bedzie wsio oki nic sie nie martw!! Wesoly Wesoly Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamyla



Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:42, 18 Cze 2009    Temat postu:

u mnie bylo troche inaczej...od razu lekarz przepisał mi Luteine , (przy czym poinformował mnie jak moze wygladac samoistne poronienie jezeli nie to zabieg:/..
bralam ja do nastepnego usg w 9/10 tyg było juz echo serca, wtedy odstawilam luteine, kilka gdz po wizycie mialam krwawienia bole w dole brzucha i okolicach krzyza (te obiawy o ktorych piszesz balbina) trafilam do szpitala w NS przy usg lekarz powiedzial ze zarodek jest bardzo slaby jak na swoj wiek dostalam leki co 4 gdz m.in duphaston nakaz lezenia plackiem..potem wizyty co trzy dni, lezalam do 18 tyg , lekarz powiedział ze mialam duzo szczescia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alicja



Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Głogów - Kopernik

PostWysłany: Czw 15:52, 18 Cze 2009    Temat postu:

...rzeczywiście, Kama, Twój przypadek daje do myślenia... Chyba jakiś anioł mocno miał Was w opiece. Mi dr powiedziała, że ona na podst. jednego USG nie ma prawa niczego stwierdzać na 100% i o konkretach pogadamy w poniedziałek. A tydzień ciązy podajesz od ostatniej miesiączki, czy dnia zapłodnienia?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez alicja dnia Czw 23:06, 18 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asiunia



Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 766
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:00, 18 Cze 2009    Temat postu:

Ballbina przy Lence jak bylam juz w ciąży byl to ok 3 tc dostalam też luteine a poźniej DUPHASTON tylko że ja plamiłam na samym początku:/3mam kciuki Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda



Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 1274
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Głogów

PostWysłany: Czw 23:06, 18 Cze 2009    Temat postu:

Cytat:
do tego niemal niewidzialne smużki krwi i bóle z tyłu jak przed okresem

Takie objawy miałam przez pierwsze tygodnie przy Tosi, więc chyba nie ma co się tym sugerować.
Falstartem się nie martw Balbinko, niejedna z nas to przerabiała.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EwelinaJP



Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glogow, Nowy Jork, Jerzmannowa, ?

PostWysłany: Pon 13:21, 22 Cze 2009    Temat postu:

powodzenia na dzisiejszym USG! trzymam kciuki! pamietaj o HCG i mysle ze nalezy poczekac ze szpitalem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EwelinaJP



Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glogow, Nowy Jork, Jerzmannowa, ?

PostWysłany: Pon 22:06, 22 Cze 2009    Temat postu:

hcg sie podwaja w ciagu 48-72 godz. moze faktycznie czwartek i nastepny poniedzialek dadza lepszy obraz? daj znac jak odbiezesz wynik.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alicja



Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Głogów - Kopernik

PostWysłany: Pon 22:41, 22 Cze 2009    Temat postu:

Jasne, że dam znać Mruga Dzięki wielkie, Ewelina, za wszystkie informacje - nieocenione wsparcie Wesoly Znalazłam fajny art. nt. HCG, z którego niestety wynika, że jestem na granicy fazy, po której poziom tak czy inaczej zaczyna maleć

Cytat:
W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy.


źródło: http://www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1911,2

...też właśnie rozważam czwartek Mruga


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez alicja dnia Pon 22:42, 22 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EwelinaJP



Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glogow, Nowy Jork, Jerzmannowa, ?

PostWysłany: Pon 22:45, 22 Cze 2009    Temat postu:

no tak poziom przestaje tak szybko rosnac pod koniec 1 trym, ale to byloby niezgodne z usg. zakladajac, ze te bylo odczytane poprawnie...tak czy owak, nawet w 11 tyg nadal rosnie ... no nic, pozostaje czekac, good luck!

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez EwelinaJP dnia Pon 22:47, 22 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
EwelinaJP



Dołączył: 10 Cze 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Glogow, Nowy Jork, Jerzmannowa, ?

PostWysłany: Wto 19:56, 23 Cze 2009    Temat postu:

znalazlam dodatkowa informacje- poziom powyzej 6,000 podwaja sie w ok 96 godzin, powtorz w czwartek i nawet jeszce raz w poniedzialek lub wtorek rano.

What are considered normal doubling times early in pregnancy?
If your hCG levels are below 1,200, they can take 48 to 72 hours.
If your hCG levels are 1,200 to 6,000, they can typically take up to 96 hours to double.
If your hCG levels are above 6,000, your levels may take 96 hours (four days!) or more to double and still be perfectly normal.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alicja



Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Głogów - Kopernik

PostWysłany: Wto 20:52, 23 Cze 2009    Temat postu:

...no to teraz mam zonka, czy nie lepiej jednak w piątek? ...albo jutro i w piątek zamiast tego czwartku...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasia g



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:44, 23 Cze 2009    Temat postu:

Ja tylko dodam, że w 6 tyg ciąży z Malwinką, licząc od miesiączki, jak poszłam do ginekologa, to od w ogóle nic nie widział i babka powiedziała mi, że albo ciąży nie ma, albo jest pozamaciczna, albo zbyt wczesna na wykrycie.
Po trzech tyg. poszłam znowu i dopiero było coś widać. Okazało się, że zaszłam w ciąże parę dni przed spodziewaną miesiączką. I do końca ciąży według usg miałam parę tygodni mniejszą ciążę, niż według miesiączki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::Strefa Mamy, Głogów i okolice::... Strona Główna -> Nim powstanie nowe życie...
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin